Werken bij De Waalboog

Ben jij nieuwsgierig naar een baan binnen de ouderenzorg? Ontdek onze mogelijkheden!

Meer info

Energiezuinige gebouwen

Algemeen

Binnen De Waalboog zijn we op meerdere plekken al goed bezig met het verduurzamen van onze gebouwen. In deze landelijke campagneweek voor het verduurzamen van de zorg staan we daar graag extra bij stil. De nieuwe gebouwen voldoen aan de hoogste energielabels (A+++), maar in bestaande gebouwen hebben we nog wel winst te behalen. In ons duurzaamheidsprogramma hebben we als doel gesteld dat in 2028 alle gebouwen die we in eigendom hebben het energielabel A+++ hebben. Daar hebben we dus nog werk te verrichten. Hoe we dat doen lees je in dit artikel.

Zonnepanelen 07

Ledverlichting
De meeste mensen weten wel dat gloeilampen erg onzuinig zijn. Maar ook halogeenlampen gebruiken veel meer stroom dan ledlampen: zo’n 85 procent meer. Toch branden er Nederland nog steeds van deze onzuinige lampen, ook al zijn ze bijna niet meer te koop. Misschien voelt het raar om een nog werkende lamp te vervangen, maar voor het klimaat en je energieverbruik is het beter. Op de Honinghoeve, Nijevelt, Bosweg en op de nieuwe locaties van Joachim en Anna en de Agnetenhof hebben we nu (bijna) overal ledlampen. Hiermee besparen we fors op energie en de elektriciteitskosten. Met deze besparingen kunnen we weer andere duurzame verbeteringen doorvoeren.

Bosweg
Bij de Bosweg hebben we label A+. Op zich is dat netjes, maar sinds 1 januari 2021 is het mogelijk om een label A+++ te krijgen. Om dit te bereiken moeten we nog een aantal verbeteringen doorvoeren.

Voor de Bosweg zijn dit jaar voorbereidingen getroffen door een projectgroep. In 2024 worden de volgende verduurzamingsacties uitgevoerd:

  • Dakisolatie
  • Zonnepanelen
  • Warmtepomp

Daarnaast wordt de Bosweg aangesloten op de complete duurzame installatie van Joachim en Anna.

De Honinghoeve
De Honinghoeve heeft op dit moment label A. Ook hier kunnen we dus nog verbeteringen doorvoeren. Afgelopen jaar zijn we ook hier bezig geweest met de voorbereidingen voor het verduurzamen van de Honinghoeve. Begin van volgend jaar laten we de volgende verduurzamingsacties uitvoeren:

  • Dakisolatie
  • Zonnepanelen
  • Aanpassingen aan de warmte-installaties, incl. verbetering van het klimaatbeheersingssysteem

A+++
Als we bovenstaande duurzaamheidsmaatregelen treffen op de Bosweg en op de Honinghoeve dan krijgen we voor deze locaties label A+++. Hiermee voldoen we voor deze locaties ruim op tijd aan ons doel. Dan kunnen we daarna het Arcadegebouw (label B) en locatie Nijevelt (label C) verder gaan verduurzamen. Het St. Jozefklooster en Nijevelt hoogbouw huren we, en daarmee zijn de eigenaren verantwoordelijk voor de energielabels van die gebouwen.

 

Samen maken we de zorg steeds duurzamer. #ZorgvoorEnergie!