Werken bij De Waalboog

Ben jij nieuwsgierig naar een baan binnen de ouderenzorg? Ontdek onze mogelijkheden!

Meer info

‘Herinneringen aan de natuur’ stimuleert jong en oud

Algemeen

Herinner jij je nog de verbazing over zwevende paardenbloempluisjes, boontjes leren doppen en de huisjesslak die zijn voelsprieten in kan trekken? De Waalboog stimuleert natuurbelevingen bij ouderen met behulp van een prachtige kunstvorm van Janske Hombergen. Want juist die natuurbelevingen verbindt mensen met elkaar. Ze brengen herinneringen uit iemands jeugd naar boven, uit tijden van weleer die in een laatste levensfase zo betekenisvol zijn. Op 21 september, Wereld Alzheimerdag én de start van de herfst, heeft De Waalboog het boek ‘Naar buiten, herinneringen aan de natuur’ feestelijk gepresenteerd.

Paneel Dovenetel Met Vlinders Uitsnede

Samen met bewoners heeft Janske natuurherinneringen opgehaald en deze gecombineerd met haar eigen ervaringen en verwerkt tot fictieve verhalen. Deze zijn verzameld in het boek Naar buiten. Hierin zijn de natuuravonturen te lezen die verteld worden door een ondernemend en onderzoekend meisje dat met de seizoenen mee van alles ontdekt en beleefd in de natuur. Bij de verhalen heeft Janske foto’s gemaakt en er zijn toepasselijke spreekwoorden, liedjes, sprookjes, recepten en dingen om te maken en doen beschreven.

Interactief
Uit de foto’s is een kleine selectie gemaakt die afgedrukt zijn op groot formaat panelen met daarop driedimensionale insecten. Deze panelen zijn aangebracht op de wanden van de gemeenschappelijke ruimtes van De Honinghoeve. De panelen maken onderdeel uit van een QR-code route die binnen en buiten in de tuin te vinden is. Met de QR-codes is het mogelijk luisterfragmenten te laten afspelen die gaan over de afbeelding op het fotopaneel of over datgene dat op de plek van de QR code in de tuin aanwezig is. Een aantal van deze luisterfragmenten zijn ook af te spelen op de website www.natuurherinnering.nl/luisterverhalen

Verbinding tussen binnen en buiten
Met het boek Naar buiten, de fotopanelen én de QR-code route wil De Waalboog de verbinding maken tussen de binnen- en de buitenwereld. Hierdoor hopen we bewoners, naasten, medewerkers en vrijwilligers te prikkelen om herinneringen op te halen en samen met bewoners in beweging te komen en naar buiten te gaan. Zo brengt ‘Herinneringen aan de natuur’ mensen met elkaar in verbinding en werkt dat positief door op hun welzijn en welbevinden.

 

Primeur
De presentatie van ‘Herinneringen aan de natuur’ vond plaats op De Honinghoeve. Deze locatie heeft daarmee de primeur. Mevrouw Jansen kreeg als betrokken bewoner het eerste exemplaar uitgereikt, samen met bestuurder Rita Arts, uit handen van Janske Hombergen. De komende tijd zullen we dit project ook op de andere locaties uitrollen.

 


Met dank aan
Deze productie is tot stand gekomen op initiatief van de Kunstcommissie van De Waalboog, uitgevoerd door Janske Hombergen en mede mogelijk gemaakt dankzij de bijdrage van VSB fonds, Vaillant Fonds, Mondriaan Fonds en Cultuur Oost.


Meer weten: kijk op www.natuurherinnering.nl