Werken bij De Waalboog

Ben jij nieuwsgierig naar een baan binnen de ouderenzorg? Ontdek onze mogelijkheden!

Meer info

Five Days Inside bij mensen met dementie op jonge leeftijd

Algemeen

Hoe is het om te wonen, te leven en te werken in een woonvorm voor jonge mensen met Dementie? Dat ondervond presentatrice Geraldine Kemper bij Bosweg 250, onze afdeling voor jonge mensen met dementie. Voor het programma Five Days Inside was zij hier vijf dagen te gast en maakte kennis met de bewoners, hun familie en de medewerkers. De uitzending is te zien op woensdag 6 september om 20.30 uur op RTL5.

Groepsfoto 5 Days Inside

Tijdens haar verblijf maakte Geraldine kennis met meerdere families en sprak met hen uitgebreid over hoe het is om een partner of ouder te hebben die op jonge leeftijd geraakt wordt door dementie. Dat geeft een heel persoonlijk inkijkje in hun levens. Ook komen verschillende zorgprofessionals aan het woord.

Kennismaking
Tijdens de uitzending maken de kijkers kennis met onder meer Gerard en zijn vrouw Elly. Elly is 59 en leidt al jaren aan Alzheimer. Hierdoor is zij erg in haar eigen wereld verzonken.
Ook leren we Marko kennen, een voormalig hoogleraar van de Radboud Universiteit, met Lewy Body dementie. Zijn vrouw komt dagelijks op bezoek en samen putten ze kracht en dankbaarheid uit de mooie dingen van hun leven: hun kinderen en kleinkinderen, reizen en de wetenschappelijke successen die meneer behaald heeft.
Geraldine sluit aan bij de maaltijden en gaat onder andere mee naar de wekelijkse zwemochtend. Ook brengt ze een bezoek aan de speciale dagbehandeling voor jonge mensen met dementie (Boog). De bezoekers van de dagbehandeling komen enkele dagen in de week uit een brede regio rondom Nijmegen. Hier krijgen zij structuur en begeleiding en worden mantelzorgers op die dagen ontlast.

Dementie op jonge leeftijd
In Nederland hebben naar schatting 15.000 mensen dementie die jonger zijn dan 65 jaar. Deze personen hebben verschillende problemen in het dagelijks leven. Vaak blijft het lang onduidelijk dat dementie de oorzaak is van deze problemen. Bij het woord dementie denkt men het eerste aan problemen met het geheugen. Bij dementie op jonge leeftijd vallen juist veranderingen in het gedrag meer op. Deze vorm van dementie heet ook wel Frontotemporale dementie (FTD). Het gaat bijvoorbeeld mis op het werk. Het huishouden wordt een probleem. Of iemands naasten merken veranderingen op, zoals in het gedrag of met de taal. Dit kan thuis voor veel onzekerheid en spanningen zorgen. De omgeving herkent deze gedragsveranderingen meestal niet meteen als verschijnselen van dementie, waardoor een diagnose vaak pas na jaren gesteld kan worden.

Dementie op jonge leeftijd bij De Waalboog
De Waalboog is al jaren gespecialiseerd in de zorg voor jonge mensen met dementie. Het expertteam van De Waalboog heeft de behandelmethode ‘Focussen’ ontwikkeld om beter om te kunnen gaan met ontremd gedrag, wat veelvuldig voorkomt bij mensen met FTD. De organisatie heeft een woonvoorziening voor 32 bewoners waar zij specialistische zorg en behandeling krijgen. De dagbehandeling biedt mensen die nog wel thuis kunnen wonen structuur, behandeling en begeleiding. Dankzij nieuwbouw breidt de capaciteit uit naar 40 bewoners.
De Waalboog werkt nauw samen in het landelijke Kenniscentrum Dementie op jonge leeftijd en het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON). Hierbij deelt De Waalboog haar kennis met andere instellingen voor betere zorg en ondersteuning voor jonge mensen met dementie.

Over het programma
In Five Days Inside gaan Geraldine Kemper en Eddy Zoëy inside bij diverse instellingen en locaties waar je normaal gesproken niet zomaar binnenkomt. Door vijf dagen mee te doen aan het leven in de instelling proberen zij erachter te komen hoe het is om er te wonen, te werken en te slapen.

Uitzending
De uitzending over jonge mensen met dementie bij De Waalboog wordt uitgezonden op woensdag 6 september om 20.30 uur op RTL5.