Werken bij De Waalboog

Ben jij nieuwsgierig naar een baan binnen de ouderenzorg? Ontdek onze mogelijkheden!

Meer info

Waalboog-methode: Focussen bij ontremd gedrag 

Behandelmethode voor mensen met FTD en andere vormen van dementie

De Waalboog is gespecialiseerd in zorg voor jonge mensen dementie. FTD (Frontotemporale dementie) is één van de dementievormen die bij deze groep mensen veel voorkomt.  FTD gaat gepaard met gedragsproblemen en vraagt daarom een andere aanpak dan bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer, waarbij geheugenproblemen op de voorgrond staan.

Over FTD

Eén van de gedragsproblemen die zich veelvuldig voordoen bij FTD is ontremd gedrag. Het expertteam van De Waalboog heeft de behandelmethode ‘Focussen’ ontwikkeld om beter om te kunnen gaan met ontremd gedrag. De methode wordt inmiddels ook met succes gebruikt bij mensen met andere vormen van dementie. Om deze kennis met anderen te delen bieden wij trainingen en consulten aan in het toepassen van ‘Focussen’.

 

 

 

 

 

De methode Focussen

Psycholoog Elly Prins: ‘Mensen met een FTD kunnen niet meer bepalen welke prikkels belangrijk zijn, en welke niet. Ze zien bijvoorbeeld een gesloten deur en móeten daar doorheen. Niet omdat ze weg willen, maar omdat ze door die deur willen. Zonder begrenzing blijven ze proberen naar buiten te komen, wat zorgt voor agitatie: belastend voor henzelf en voor hun omgeving. Het is dus belangrijk ongeremd gedrag om te buigen naar gedrag dat minder zwaar drukt op de cliënt zelf en op de omgeving.’

De speciaal geschoolde FTD-teams van De Waalboog gebruiken daarvoor de zelf ontwikkelde behandelmethode ‘Focussen’. De aanpak biedt vijf verschillende manieren die, vaak in samenhang, helpen om niet-belangrijke prikkels uit te sluiten en de aandacht te verschuiven naar de prikkels die voor de specifieke patiënt het beste werken. Ook mantelzorgers hebben baat bij onze uitleg en tips. Prins: ‘Focussen werkt, maar dat wil niet zeggen dat we nu bij elke nieuwe cliënt precies weten wat we moeten doen. Elke keer opnieuw doorlopen we het proces van iemand beter leren kennen en observeren op welke prikkels hij of zij goed reageert.  Dankzij een subsidie van ZonMw uit 2018 van €200.000,- kunnen we de behandelmethode nu verder uitwerken en breder onderzoeken.’ Deze grote subsidie is een mooie erkenning voor de FTD-teams van De Waalboog.

 

Kennis delen en training voor zorgverleners

De Waalboog vindt het belangrijk om opgedane kennis te delen met andere zorgverleners zodat meer mensen baat kunnen hebben bij deze succesvolle behandelmethode. Het expertteam heeft een uitgebreid artikel geschreven over de behandelmethode focussen voor het tijdschrift Denkbeeld (tijdschrift voor Psychogeriatrie). Ook spreken de deskundigen op verschillende symposia en trainingssessies in het land. Nieuw zijn de trainingen die de experts nu aanbieden.

Meer weten over ons trainingaanbod? Klik hieronder!