Zo open mogelijk
De visie op vrijheid van De Waalboog is zo ‘open tenzij’. Onze visie op vrijheid en veiligheid sluit aan bij de Wet zorg en dwang (Wzd). Deze wet regelt de rechten van mensen bij onvrijwillige zorg. De wet gaat uit van vrijwillige zorg, tenzij het niet anders kan. Een persoon met een psychogeriatrische aandoening (bijvoorbeeld dementie) mag alleen achter een gesloten deur blijven als er ernstig nadeel ontstaat voor deze persoon of diens omgeving als de deur open is.
Leefcirkels
Alle deuren zijn open. Als het echt niet anders kan, kunnen we op enkele plekken een leefcirkel instellen. Een leefcirkel is de ruimte waarin iemand zich vrij kan bewegen. In principe zijn deuren open en sluiten deze alleen als een bewoner in de buurt komt wiens leefcirkel stopt bij deze deur, lift of tuinpoort.
Raakt u van streek buiten uw woning of is er een groot risico dat u verdwaalt? Dan kan dat reden zijn om een leefcirkel te bepalen. Gaat u graag even in uw eentje de tuin of de wijk in, en kan dat veilig? Dan is een leefcirkel niet nodig. De leefcirkels worden mogelijk gemaakt door polsbandjes of halsbandjes. Deuren openen of sluiten automatisch, afhankelijk van wat met u en/of uw naasten is afgesproken. Met de bandjes kunt u ook de deur van uw eigen appartement of studio openen.
Supportteams
Op onze nieuwe locaties, dus op Agnetenhof, Joachim en Anna en Lentsehof, gaan de deuren open, waar en voor wie dat veilig kan. Dit gebeurt ook al -beperkt- op de Honinghoeve en Nijevelt. Op iedere locatie werken supportteams, die -samen met de zorgmedewerkers- bekijken hoe we onze manier van werken kunnen aanpassen om de persoonlijke leefcirkels zo groot mogelijk te maken.
Oproepsysteem
Binnen de woonomgeving werken we met een oproepsysteem. U kunt daarmee, door het indrukken van de eigen hals- of polszender, een zorgmedewerker oproepen. De oproep komt meteen binnen op de smartphone van de zorgmedewerkers van de woongroep. Het verpleegoproepsysteem werkt ook op de balkons, terrassen en in de tuin van het gebouw. Het werkt niet buiten de tuin. Buiten het terrein (bijvoorbeeld in de wijk) moet u of uw naaste zelf telefonisch contact opnemen met de woongroep als dit nodig is.
Slimme sensoren
Zorgtechnologie zorgt ook voor betere signalering wanneer u hulp nodig heeft ín de woning. De nieuwe systemen maken het mogelijk om u zoveel mogelijk gemak en vrijheid te bieden.
In de woningen hangen plafondsensoren. Als u de alarmknop (van uw hals- of polszender) indrukt, zet de plafondsensor een spreekluisterverbinding open. U krijgt dan meteen contact met een zorgmedewerker. Als het belangrijk is voor uw veiligheid, kunnen extra sensoren worden aangezet. Bijvoorbeeld sensoren die een melding geven als u uit bed gaat, lang in de badkamer bent, de kamer verlaat of roept. Gaat u regelmatig ’s nachts uw kamer of appartement uit? Of is er valgevaar? Dan kunnen we een deur- en/of een bedsensor instellen De zorgmedewerkers krijgen dan een seintje als u de gang op gaat of uit bed stapt. Zo wordt u niet onnodig gestoord en krijgt u hulp als het nodig is. Zelfs als u de alarmknop niet indrukt.
Meer lezen over hoe zorgtechnologie vrijheid en veiligheid? Lees de folder Zorgtechnologie, wonen met vrijheid.