Foto: Roozen van Hoppe / Joris Buijs Fotografie
Rita Arts: “Met Living-Inn, met als specifiek onderdeel de zorgvleugel Lentsehof, kunnen wij écht onze zorgvisie in de praktijk brengen. Wij bieden hier een passend vervolg aan het leven van mensen met ouderdomsproblemen. Dat doen we samen met de mensen om hen heen; naasten, vrijwilligers en medewerkers. Goede (ouderen)zorg gaat bij De Waalboog over bijdragen aan welbevinden; leven aan de dagen toevoegen. Dat gaat over kunnen zijn wie je bent, ondanks ouderdomsproblemen. We zorgen dat mensen zich hier echt thuis voelen. En dat thuis maken we samen. Deze visie komt tot uiting in de community gedachte van Living-Inn.”
Mix van bewoners
Binnen Living-Inn woont een mix aan bewoners – van jong en vitaal tot ouder en kwetsbaar -met aandacht voor elkaar. Elkaar ontmoeten, en voor elkaar zorgen, staat centraal. Het gebouw en de voorzieningen zijn daar volledig op ingericht. Hier wonen starters, ouderen en ouderen met een vorm van dementie. Zij wonen in de 78 zorgstudio’s van Lentsehof. Naast zorg, maken zij gebruik van de faciliteiten binnen het complex, zoals het zwembad en de fsyiotherapieruimte.
Welbevinden
Een van deze ouderen is Henk. Hij woont met plezier in zijn studio op de begane grond van Lentsehof en laat trots zijn woonruimte zien aan de minister en Rita Arts. Het wonen hier, met de aandacht, verzorging, veilige structuur én vrijheid die hij ervaart (“Ik kan in principe gaan en staan waar ik wil”) draagt bij aan zijn welbevinden. Hij voelt zich fijn en fitter sinds hij op Lentsehof woont. Zelfs zo goed, dat hij een van de deelnemers is van de wandelclub van Living-Inn.
Zorgechnologie in de praktijk
Ook toont Henk trots zijn halszender. Dat is niet alleen de sleutel van zijn studio, hij kan er ook mee naar binnen en buiten. Want op Lentsehof gaan de deuren open, waar en voor wie dat veilig kan. Slimme zorgtechnologie maakt dat mogelijk. De minister was aangenaam verrast om deze technologie nu eens echt in de praktijk toegepast te zien.
Jong en oud van betekenis voor elkaar
Rita Arts benadrukt dat de community van Living-Inn niet alleen bijdraagt aan het welbevinden van ouderen. Ook jonge mensen zijn gebaat bij dit woonzorgconcept. Veel jongeren worstelen met hun mentale gezondheid, waarbij eenzaamheid een veelvoorkomende klacht is. “Hoe fijn is het dan als je, samen met andere generaties, onder één dak kunt wonen en daar voor elkaar van betekenis bent?”
Chapeau
Minister Agema over haar bezoek aan Living-Inn: “Echt fantastisch om te zien. Je zal hier maar mogen wonen, of je nu jong of oud bent. Hier hebben mensen een fijn en veilig dak boven hun hoofd. Chapeau voor iedereen die bijdraagt aan en werkt in dit mooie complex. Living-Inn is écht het wonen van de toekomst.”
Living-Inn puzzel
Tijdens haar bezoek aan Living-Inn voegde de minister ook het laatste puzzelstukje aan de grote Living-Inn puzzel toe. Deze puzzel, voorzien van mooie lijst, komt in de centrale hal (lobby) van Living-Inn te hangen. Eerder die dag hadden de bewoners van Lentsehof al hun puzzelstukje (dat zij eerder al hadden gekregen bij het overhandigen van hun sleutel) in de grote Living-Inn puzzel gelegd.
Openingsfeest
De dag werd feestelijk afgesloten met een groot en drukbezocht openingsfeest voor bewoners, buurtbewoners, medewerkers en vele betrokken partners van Living-Inn. Rita Arts werd daar, samen met wethouder Grete Visser en Hendrik Roozen, directeur/eigenaar Roozen van Hoppe Groep, die Living-Inn heeft ontwikkeld, geïnterviewd over hun betrokkenheid en bijdrage aan Living-Inn. Grete Visser: “Ik ben ontzettend blij met dit concept. Zo wil ik het graag overal in Nijmegen. En dat gaat er ook van komen, we hebben al vergelijkbare plannen in De Winkelsteeg.” Rita Arts: “de ouderenzorg die wij voorstaan, dat zijn geen aparte instituten voor ouderenzorg, maar communities in één en hetzelfde gebouw, zoals hier in Living-Inn. Het vraagt iets van ons allemaal, jong en oud, om daar écht een community van te maken. We moeten goede buren zijn voor elkaar en onze deuren voor elkaar openstellen.”
Hendrik Roozen betrok zijn moeder bij zijn verhaal en haalde haar op het podium. Het woonzorgconcept van Living-Inn komt voort uit zijn persoonlijke situatie. Zijn vader werd ziek, ging naar een verpleeghuis en leefde in de belangrijkste fase van zijn leven gescheiden van zijn vrouw. Hendrik Roozen werd getriggerd door de situatie van zijn ouders en bedacht het ‘woonlandschap’, een plek met allerlei voorzieningen waar verschillende doelgroepen samen leven door naar elkaar om te kijken en er voor de ander te zijn.
Het Living-Inn koor zong haar ‘Living-Inn’ song tijdens het openingsfeest.