Werken bij De Waalboog

Ben jij nieuwsgierig naar een baan binnen de ouderenzorg? Ontdek onze mogelijkheden!

Meer info

Bewegingsgerichte zorg

Plezier staat voorop

Bewegen is belangrijk. Voor iedereen, op elke leeftijd. Maar dan moet je wel iets doen wat je leuk vindt. Dat vinden we bij De Waalboog belangrijk, en daarom hebben we een uitgebreid beweegprogramma ontwikkeld onder de noemer ‘bewegingsgerichte zorg’. Omdat bewoners heel verschillende wensen en mogelijkheden hebben, bieden we een beweegprogramma dat het hele scala dekt: van een ommetje op de afdeling tot, echt waar, boksen.

Wandelen NIJ (2)

Bewoners kregen enige tijd terug de vraag welk beweegaanbod zij graag zouden zien.  Op grond daarvan hebben onze bewegingstherapeuten een heel veelzijdig aanbod opgezet, afgestemd op de verschillende  wensen en behoeften van groepen bewoners. Het programma biedt een combinatie van groeps- en individuele activiteiten op de afdelingen, in de gezamenlijke ruimtes, in het zwembad en buiten de gebouwen van De Waalboog. Het aanbod kan per locatie enigszins afwijken. Om dit in goede banen te leiden zijn we blij dat we naast onze verschillende beweegspecialisten (bewegingstherapeuten, psychomotore therapeuten, fysiotherapeuten en medewerkers dagbesteding) ook kunnen rekenen op de hulp van veel enthousiaste vrijwilligers.

Enkele voorbeelden:

Een tandje meer

Sommige bewoners zochten iets stoerders en uitdagenders dan de gewone gym. Op twee locaties bieden we voor deze mensen ‘bokslessen’ aan. Iedere deelnemer heeft dan een buddy met wie hij of zij samen sport. Het is leuk om te zien hoeveel plezier jong en oud samen hebben. Sporten brengt zo echt mensen dichter bij elkaar.

“Mijn man sportte graag. Fijn dat hij dat bij De Waalboog kan blijven doen.”

Een tandje minder

Het beweegprogramma is er ook voor de bewoners voor wie het allemaal wel een tandje minder mag. Bewegen hoeft niet per se in groepsverband plaats te vinden. Voor sommige bewoners is dat gewoon te druk of te zwaar. Ook dan zijn er allerlei mogelijkheden, op de afdeling, maar ook daarbuiten. We hebben een meneer die elke ochtend een half uur op de crosstrainer staat om zijn energie kwijt te raken, maar ook een mevrouw die plezier heeft als ze met iemand een balletje heen en weer kan rollen.

Inspireren

We trainen vrijwilligers om ook zelf sportieve activiteiten te begeleiden. We inspireren familieleden om hun vader of oma mee naar buiten te nemen, voor een frisse neus. En adviseren de medewerkers op de afdelingen over manieren om bij te dragen aan Bewegingsgerichte Zorg. Dat kan bijvoorbeeld al tijdens een transfer: maak tussen slaap- en huiskamer even een tussenstop in de keuken, dat zijn extra meters en gezelligheid voor de bewoner. Samen vinden we die kleine momentjes die bij elkaar een groot verschil maken.