Samenwerking
Vanaf half 4 waren ook externe gasten uitgenodigd; medewerkers van organisaties waarmee De Waalboog samenwerkt in en rondom de dagbehandeling. Te gast waren onder meer collega’s van andere zorginstellingen, welzijnsorganisaties, netwerkorganisaties, huisartsen en zorgtrajectbegeleiders. Ook oud-medewerkers van de dagbehandeling waren van de partij.
Schaamrood
Clustermanager Toos Smulders heette iedereen welkom en gaf het woord aan Rita Arts, bestuurder van De Waalboog. Zij blikte terug op de start van de dagbehandeling, en de ontwikkeling die de dagbehandeling heeft doorgemaakt sinds de jaren 80 tot nu. Cabaretgezelschap Schaamrood verzorgde een speciaal gelegenheidsoptreden, met liedjes over het wel en wee in de ouderenzorg. Schaamrood was tussen 1981 en 2016 de cabaretgroep van Joachim en Anna, later De Waalboog. Psycholoog John Ekkering en specialist ouderengeneeskunde Piet van Kalmthout, inmiddels beiden met pensioen, maken nog steeds deel uit van Schaamrood. Zij zijn de grondleggers van de in 1984 gestarte dagbehandeling.
Geschiedenis
Op 8 november 1984 opende Verpleeghuis St. Joachim en Anna haar afdeling dagbehandeling, met het doel: “nog thuis wonende mensen met een dement beeld enkele dagen per week op te vangen.” Dit doel is hetzelfde gebleven, maar de taal is wel wat veranderd. We spreken nu van mensen met een vorm van dementie.
De dagbehandeling heeft ook een aardige verhuisgeschiedenis. Destijds ging deze van start op St. Joachim en Anna. Begin 2000 werd de dagbehandeling gesplitst in dagbehandeling voor jonge mensen met dementie (De Boog) en dagbehandeling voor ouderen met dementie (in Villa Villandry). Daar is bewust voor gekozen; jonge mensen met dementie krijgen in een andere levensfase te maken met dementie, willen leeftijdsgenoten ontmoeten en hebben andere behoeften (ook aan fysieke activiteiten). Dat bieden we op De Boog.
Dagbehandeling voor ouderen verhuisde naar St. Jozefklooster en bleef daar tot november 2022. Sinds die datum komen ouderen voor hun dagbesteding naar Het Tumpke. In 2023 zijn dagbesteding Het Tumpke en dagbehandeling St. Jozefklooster samengegaan in dagbehandeling Het Tumpke, op De Honinghoeve. Inmiddels hebben we vijftien plaatsen voor ouderen met dementie en twaalf plaatsen voor jonge mensen met dementie.
Ontwikkeling
Destijds, bij de start van de dagbehandeling, kwamen daar mensen met beginnende dementie. Nu maken veel meer mensen met een vergevorderde dementie gebruik van de dagbehandeling. Het ontlasten van de naasten en verlichten van de thuissituatie, is een belangrijk doel. Dagbehandeling is steeds verder uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de zorg, begeleiding, ondersteuning die we bieden binnen De Waalboog. Dit maakt het mede mogelijk dat ouderen met dementie langer thuis kunnen blijven wonen. Anders dan dagbesteding, vooral gericht op het bezorgen van een plezierige dag voor ouderen in het algemeen, gaat het bij de dagbehandeling om mensen met dementie. Met een multidisciplinair team wordt gewerkt aan verbetering of behoud van wat mensen zelf nog kunnen, om zich thuis nog zo goed mogelijk te redden. Het gaat hier om een groeiende groep ouderen, die méér nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. Daarin voorziet de dagbehandeling.