De kern van het Waalboog-model is dat in die gevallen dat er bij bewoners nog geen goede opsta- of loopfunctie aanwezig is, of als men alleen kan bewegen met erg veel motorische compensaties (aangepaste bewegingspatronen), je eerst de verantwoordelijke spieren versterkt. De kracht neemt over het algemeen verrassend snel toe, als je kijk naar de mate van kwetsbaarheid van de bewoners van De Waalboog. De toename aan kracht heeft in de meeste gevallen als resultaat dat de bewoner een betere motoriek ontwikkelt. Uit eigen onderzoek blijkt dat tussen de 75 en 80% van de bewoners die bovenbeenspierkrachttraining (quadriceps) krijgt, beter gaat bewegen in het dagelijks functioneren. Hiervoor moeten zij 2 of 3 keer per week trainen.
Online scholing
Twee jaar geleden is er al een keer een onlinescholing van De Waalboog over quadricepstraining geplaatst op de website van CME-online. Deze organisatie verzorgt voor meerdere beroepsgroepen geaccrediteerde scholingen. Onze scholing is door ongeveer 1.000 fysiotherapeuten gevolgd en door hen grotendeels erg gewaardeerd. Het staat regelmatig in de top 5 van het scholingsaanbod van CME-online. Omdat het Waalboog Model breder is dan wat in deze eerste online scholing is opgenomen, heeft CME-online ons benaderd om het hele model voor hen op video te zetten.
Vernieuwde training
In september hebben de nieuwe opnames plaats gevonden, waarbij fysiotherapeut John Branten de instructie heeft verzorgd. In deze nieuwe versie besteedt hij aandacht aan de relatie tussen kracht, leeftijd en functie; de coördinatie van basale motoriek; de criteria voor effectieve krachttraining; de gebruikte voortgangsmetingen (klinimetrie); de trainingsprocedures voor quadriceps, korte heupspreiders, de enkelspieren en als laatste het valpreventieparcours.
Praktijkgericht onderzoek
In de lessen wordt ook veel aandacht besteed aan een tiental door De Waalboog zelf uitgevoerde (effect)onderzoeken, waarmee we willen laten zien dat het opzetten van praktijkgericht onderzoek niet heel moeilijk hoeft te zijn. Ook het Waalboog Model blijft in ontwikkeling en zal met behulp van onderzoek steeds verbeterd worden. De hele scholing bestaat nu uit twee delen van ieder twee uur en komt binnenkort online. De scholing wordt aangeboden ter accreditatie in het geriatrieregister.