Vergoeding en eigen bijdrage
Een groot deel van de zorgkosten wordt vergoed vanuit de overheid, een kleiner deel betaalt u zelf met een wettelijk verplichte bijdrage. Daarnaast kunt u besluiten of u meer zorg- en welzijnsproducten of -diensten tegen betaling bij De Waalboog wilt afnemen.
Indicatie vanuit de Wet langdurige zorg
U kunt op een van onze woonlocaties terecht als u een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) heeft voor zorg met verblijf in een instelling. Met een Wlz-indicatie worden de zorg- en woonkosten vanuit de Wlz vergoed. Voor meer informatie kunt u kijken op het Wlz-kompas van het Zorginstituut Nederland. Op het Wlz-kompas krijgt u een korte uitleg over op welke zorg en ondersteuning u recht heeft als u in een Wlz-instelling, zoals een van de locaties van De Waalboog, verblijft.
Indicatie vanuit de Zorgverzekeringswet
De zorg en opvang voor cliënten die vanwege medische redenen tijdelijk niet thuis kunnen wonen, het zogeheten eerstelijnsverblijf (ELV), wordt betaald vanuit de basisverzekering van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Bij alle vormen van verblijf die vergoed worden uit de Zvw geldt het verplicht eigen risico. Daardoor worden bij bewoner het eigen risico tot maximaal € 385,- (2017). Maakt u daarnaast gebruik van onze aanvullende diensten, dan zitten hier ook kosten aan verbonden. Voor meer informatie kunt u kijken op de pagina eerstelijnsverblijf van het Zorginstituut Nederland.
Zorgverleningsovereenkomst
Bij het komen wonen in één van de locaties van De Waalboog, het bezoek aan de dagbehandeling of het krijgen van thuiszorg wordt met de cliënt een zorgverleningsovereenkomst gesloten. Deze overeenkomst wordt door de cliënt en de organisatie ondertekend. Onderdeel van deze overeenkomst vormen de Zorgvoorwaarden. De Zorgvoorwaarden zijn een samenvatting van wet- en regelgeving die van toepassing is op de zorg- en dienstverlening die een bewoner van De Waalboog ontvangt.
Wettelijk verplichte bijdrage
Voor opname en verblijf in een zorginstelling zoals De Waalboog, betaalt u een wettelijk verplichte bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van uw inkomen en vermogen, uw indicatie en uw persoonlijke situatie. Op de website van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) vindt u een eenvoudig rekenprogramma waarmee u een schatting van uw eigen bijdrage kunt maken.