Verbeteren van de kwaliteit van leven van roze ouderen bij De Waalboog

Algemeen

Nick Fisken, fysiotherapeut bij De Waalboog heeft een innovatie ontwikkeld met als doel de kwaliteit van leven van roze (LHBTI-) personen bij De Waalboog te verbeteren. De innovatie heet ‘De Roze Injectie’ en geeft richting om binnen de organisatie op een laagdrempelige manier het onderwerp seksuele- en genderidentiteit bespreekbaar te maken.

F6c5e35b 9be1 47b0 882b Ecfa081bdcf0 Thumb840
Dit doet de innovatie door te zorgen voor meer zichtbaarheid en bespreekbaarheid van dit onderwerp. En door specifieke organisatieonderdelen zoals de geestelijk verzorgers en zorgbemiddelaars te ondersteunen bij het LHBTI-sensitief werken. Geestelijk verzorgers kunnen met specifieke kennis over LHBTI-personen beter ondersteunen bij levensvragen van deze mensen, en de zorgbemiddelaars kunnen bijdragen door bijvoorbeeld neutrale termen te gebruiken zoals ‘partner’ in plaats van ervan uit gaan dat een vrouw een man heeft (gehad).

Aanleiding
Lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse (‘LHBTI’ of ‘roze’) personen in verpleeg- en verzorgingshuizen hebben vaker een verleden met geweld, bedreiging, pesten of uitsluiting dan heteroseksuele ouderen. Om die reden komen deze ouderen vaak niet openlijk voor hun seksuele- of genderidentiteit uit; bang voor afkeurende reacties. Medewerkers bij verpleeg- en verzorgingshuizen zijn hier niet van bewust, waardoor zij het gevoel hebben dat deze roze ouderen er gewoonweg niet zijn; terwijl ongeveer 6 – 10% van de Nederlandse bevolking L, H, B, T en/of I is. De beperkte mogelijkheid om je te durven uiten, heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. Men voelt zich buitengesloten, afgewezen of onbegrepen; ook kampen roze ouderen vaker dan heteroseksuele ouderen met lichamelijke en psychische klachten.

Werkgroep Roze Ouderen
De Waalboog wil dat iedereen zich hier thuis voelt en zichzelf kan zijn. Jolanda Uijen (programmamanager bij De Waalboog) en Nick Fisken participeren in de Werkgroep Roze Ouderen om regionaal te werken aan LHBTI-beleid binnen zorgorganisaties. Deze werkgroep is een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties uit de regio Nijmegen, waaronder Sterker Sociaal Werk, ZZG Zorggroep, OBG, Kalorama, TVN Zorgt, COC Nijmegen en Radboud Universiteit. Innovatie De Roze Injectie biedt concrete handvatten aan deze werkgroep. De Waalboog zal met deze input werken aan een meer LHBTI-sensitieve organisatie en daarmee bijdragen aan het welzijn van deze extra kwetsbare groep.

Kwaliteit van leven
Met deze innovatie zorgt De Waalboog ervoor dat de kwaliteit van leven van deze roze ouderen wordt verbeterd. Een ontzettend belangrijk thema. Wil je meer weten over deze innovatie ‘De roze injectie’,  neem dan contact op met Nick Fisken via n.fisken@waalboog.nl of bekijk de 10 praktische tips voor zorgmedewerkers  https://www.movisie.nl/sites/movisie.nl/files/2018-08/Hoe-ondersteun-je-ouderen-met-LHBT-gevoelens.pdf