Waalboog-methode: Focussen bij ontremd gedrag 

De afgelopen jaren is bij Stichting De Waalboog in Nijmegen gewerkt aan de ontwikkeling van een methodiek om grip te krijgen op complex gedrag bij allerlei vormen van ouderdomsproblematiek.

In eerste instantie is de methodiek ontstaan in de zorg voor jonge mensen met dementie, in het bijzonder voor mensen met een frontotemporale dementie (FTD) binnen De Waalboog. In die groep komt heel vaak ontremd gedrag voor en in de loop van de tijd ontstond er een manier om hier op een effectieve manier mee om te gaan. Hieruit is een nieuwe, persoonsgerichte werkwijze voortgevloeid die helpt bij het analyseren en beïnvloeden van automatisch gedrag dat niet meer geremd wordt. Inmiddels is de methodiek zo ver doorontwikkeld dat hij met succes bruikbaar is bij allerlei vormen van dementie en bij gerontopsychiatrische ziektebeelden.

De methode Focussen

Psycholoog Elly Prins: ‘Mensen met een FTD of andere vormen van dementie kunnen niet meer bepalen welke prikkels belangrijk zijn, en welke niet. Ze zien bijvoorbeeld een gesloten deur en móeten daar doorheen. Niet omdat ze weg willen, maar omdat ze door die deur willen. Zonder begrenzing blijven ze proberen naar buiten te komen, wat zorgt voor agitatie: belastend voor henzelf en voor hun omgeving. Het is dus belangrijk ongeremd gedrag om te buigen naar gedrag dat minder zwaar drukt op de cliënt zelf en op de omgeving.’

De speciaal geschoolde teams van De Waalboog gebruiken daarvoor de zelf ontwikkelde behandelmethode ‘Focussen’. De aanpak biedt verschillende manieren die, vaak in samenhang, helpen om niet-belangrijke prikkels uit te sluiten en de aandacht te verschuiven naar de prikkels die voor de specifieke patiënt het beste werken. Ook mantelzorgers hebben baat bij onze uitleg en tips. Prins: ‘Focussen werkt, maar dat wil niet zeggen dat we nu bij elke nieuwe cliënt precies weten wat we moeten doen. Elke keer opnieuw doorlopen we het proces van iemand beter leren kennen en observeren op welke prikkels hij of zij goed reageert.

Kennis delen en training voor zorgverleners

De Waalboog vindt het belangrijk om opgedane kennis te delen met andere zorgverleners zodat meer mensen baat kunnen hebben bij deze succesvolle behandelmethode. Om deze kennis met anderen te delen bieden wij trainingen en consulten aan in het toepassen van ‘Focussen’. Samen met de UKON Academy bieden wij een 4-daagse training Focussen voor (GZ-)psychologen aan.

Meer weten over ons trainingaanbod? Klik hieronder!