Werken bij De Waalboog

Ben jij nieuwsgierig naar een baan binnen de ouderenzorg? Ontdek onze mogelijkheden!

Meer info

Boekpresentatie ‘Leven op de dag’ door psycholoog John Ekkerink

Algemeen

Op 4 juni vond bij Joachim en Anna de boekpresentatie plaats van het boek dat oud-collega en psycholoog John Ekkerink heeft geschreven, getiteld: ‘Leven op de dag’; een mozaïek van de belevingswereld van mensen met dementie. 

John 3417

John werkte ruim 35 jaar als psycholoog in de zorg voor mensen met dementie bij De Waalboog. Met velen van hen mocht hij in ontmoetingen stukjes meelopen op hun reis door het leven met dementie. Hun verhalen over leven met dementie hebben hem geïnspireerd tot het schrijven van dit boek. Om mensen met dementie een stem te geven.
Bij de boekpresentatie waren prof. dr. Raymond Koopmans en prof. dr. Debby Gerritse gastspreker. Het eerste exemplaar overhandigde John aan Marco Blom, adjunct-directeur van Alzheimer Nederland.

Over het boek:

Hoe mensen met dementie hun leven ervaren
en wat zij nodig hebben om menswaardig te kunnen leven
Het boek beschrijft het lijden van dementie, de levensangst, de eenzaamheid, het verlies van contact, maar ook de kwaliteit van leven met dementie, genieten van de kleine dingen, je zegeningen tellen, aandacht, contact en verbinding met elkaar. Mensen met dementie zijn kwetsbaar en afhankelijk van anderen. Door aan te vullen, over te nemen of te laten wat zij niet meer weten of kunnen, stellen we hen in staat om zich weer heel te kunnen voelen.

“Ik leef in het heden. Er is geen toekomst en het verleden ligt in de duisternis.”


Lessen over de kracht van kwetsbaarheid
Op hun beurt kunnen mensen met dementie ons veel leren over de zin van het leven, ouder worden en dood. De meeste mensen met dementie worden niet dement, maar blijven mensen met gevoel die steeds meer leven “op de dag”, in het hier en nu. De wereld van dementie in het verpleeghuis is een plek waar jong en oud, ziek en gezond, zelfstandigheid en afhankelijkheid samen komen in de verbindende kracht van kwetsbaarheid. Een plek waar je antwoorden kunt vinden op zingevings- en levensvragen, wat er echt toe doet, waar het in het leven omdraait.

Het boek is o.a. online te bestellen bij uw boekhandelaar of via Bol.com

Titel: Leven op de dag. Een mozaïek van de belevingswereld van mensen met dementie
ISBN: 978-90-8575-086-4
Prijs: € 21,50
Uitgeverij: Garant/Cyclus