Werken bij De Waalboog

Ben jij nieuwsgierig naar een baan binnen de ouderenzorg? Ontdek onze mogelijkheden!

Meer info

Meer mensen op bezoek

Algemeen

We zijn blij dat het goed gaat met de bezoekregeling op onze locaties. Ook zijn er nog maar enkele bewoners die nog verder moeten herstellen van een Covid-besmetting. Hierdoor kunnen we opnieuw de bezoekmogelijkheden verder versoepelen. Minister De Jonge gaf vorige week al aan dat organisaties die er klaar voor zijn, vanaf 15 juni verder mogen versoepelen. Nou, wij zijn er klaar voor. En u waarschijnlijk ook.

Dementerende ouderen

Meer bezoekers mogelijk
Vanaf maandag 15 juni kunnen we de regel van één vaste bezoeker los laten. Binnen mag een bewoner meerdere personen ontvangen, maar in deze fase is dat nog wel één tegelijkertijd. Dat betekent dat er elke dag een andere persoon kan komen. Als bezoek naar buiten wilt met hun naaste, dan kunnen wel met twee of drie personen tegelijk langs komen.

Hieronder leest u de verdere voorwaarden. Veel van de algemene voorwaarden van het eerdere bezoekregeling gelden ook nu nog. Wilt u op bezoek komen, stem dan goed met andere bekenden van de bewoner af wie wanneer  wie wanneer komt. De eerste contactpersoon heeft deze informatie ook van ons ontvangen. Lees ook goed onderstaande informatie door, zodat u weet wat de afspraken en mogelijkheden zijn. Zo voorkomen we teleurstellingen.

  • Bezoekers kunnen langskomen als zij geheel vrij van klachten zijn. Heeft u of een andere bezoeker recent corona gehad? Dan moet u tenminste 72 uur klachtenvrij zijn voordat u op bezoek kunt komen. Woont u in huis met een persoon die positief getest is, dan wel bent u in aanraking geweest met een persoon die positief getest is, dan moet u 14 dagen afwachten of u klachten ontwikkelt en kunt u deze periode niet op bezoek komen.
  • Bezoek is alleen mogelijk voor bewoners van afdelingen die open zijn.  Alleen op Nijevelt is de afdeling Rozenhof gesloten (onze vaste COVID-afdeling). Alle overige afdelingen kunnen gebruik maken van de bezoekregeling.
  • U hoeft niet vooraf een afspraak te maken. Bezoek kan zeven dagen per week binnen onderstaande tijdsvakken langskomen. Ook bent u vrij in hoe vaak u per week wilt komen wandelen of op bezoek wilt komen. Zo streven we er naar het gewone bezoekritme weer te herstellen (wel afgebakend tot de tijdsvakken voor bezoek).
  • U kunt dagelijks langskomen tijdens de volgende tijdsvakken: 10.30 – 12.00 uur, 13.30 – 17.00 uur en 18.00 – 20.00 uur. Voor afdeling Wingerd gelden aangepaste tijdsvakken namelijk: 10.30 – 11.30 uur en 13.30 – 16.30 uur.
    NB: Voor de Bosweg 250 en de Wingerd gelden aangepaste tijden. U kunt dat checken bij de afdeling of via de eerste contactpersoon van de bewoner.
  • Als u aankomt mag er één persoon tegelijkertijd in de sluis staan. U mag dus pas naar binnen als de sluis leeg is.
  • Bij binnenkomst wordt u ontvangen door een medewerker. U krijgt een kort checkgesprek en u desinfecteert uw handen. Ook als u al eerder geweest bent die week, dan zullen we steeds opnieuw naar uw gezondheid op dat moment vragen.
  • Als u een gepaste afstand van 1,5 meter tot uw naaste kunt waarborgen, dan hoeft u binnen geen mondmasker te dragen. Niet in de kamer van uw naaste en ook niet in de gangen op weg naar uw naaste. Buiten was dat al niet nodig. Komt u wel dichter bij uw naaste, dan raden wij u aan wel een mondmasker te dragen. Als u het sowieso prettiger vindt, dan kunt u altijd een mondmasker krijgen bij binnenkomst.
  • We registreren wie er binnenkomt en voor welke bewoner hij of zij komt. Na bezoek meldt u zich weer af. Dit doen we om te zorgen dat wanneer er onverhoopt toch een besmetting zou plaatsvinden de GGD aan brononderzoek kan doen. Deze registratielijst van bezoek vernietigen we na 4 weken.
  • U neemt dan de kortste route naar het appartement of naar de kamer. Het bezoek vindt altijd plaats in het appartement of kamer van uw naaste.
  • Bij een wandeling buiten kan een bewoner wel 2 of 3 bezoekers gelijktijdig zien. Daarbij is het van belang dat één bezoeker de bewoner ophaalt en diezelfde persoon de bewoner ook weer terugbrengt naar de woning/afdeling. De eventuele andere wandelbezoekers wachten buiten. Bij een wandelingetje zijn ook (klein)kinderen ook weer welkom. Graag wel zoveel mogelijk met gepaste afstand.
  • Het zichtcontact/raamcontact komt vanaf 15 juni te vervallen.
  • Zelfstandige en wilsbekwame bewoners kunnen ook alleen een wandeling maken. Dit is in afstemming met het behandelend team (of tijdens een MDO).
  • Houd tijdens uw bezoek en de wandeling zo veel als mogelijk anderhalve meter afstand. Als uw naaste hulp nodig heeft bij het lopen, kunt u eventueel met een arm ondersteunen. Als alternatief kunt een (leen-) rolstoel gebruiken.
  • U kunt nog geen gebruik maken van de brasserie of de centrale terrassen van onze locaties. Die behouden we vooralsnog voor bewoners en medewerkers. Zo voorkomen we extra drukte en kunnen we voor iedereen 1,5 m afstand waarborgen.
  • Het is helaas nog niet de bedoeling dat u uw naaste meeneemt voor een ritje in de auto.
  • Wel kunt u een ritje maken met de duofiets. Draag dan wel een mondkapje.

Tips om contact weer te herstellen
U en de mensen om u heen hebben uw naaste nauwelijks gezien de afgelopen periode. Op bezoek kon niet en beeldbellen was ook niet voor iedereen weggelegd. Dan kunnen eerste bezoekjes onwennig zijn. Zeker als iemand in die periode verder in zijn dementie is geraakt. Hoe kunt u het vertrouwde gevoel terugkrijgen? Kan dat überhaupt?’ Dementie-expert Mariëtte Hofman van Alzheimer Nederland geeft tips:

Nu het contact weer langzaam op gang komt, merken mensen dat er iets is veranderd. Het ziekteproces is voor iedereen anders, maar het belang van regelmatig contact lijkt duidelijk. Of het vertrouwde gevoel weer helemaal terugkomt, is lastig te voorspellen. Maar het is zeker de moeite waard om er energie in te steken. Hierbij enkele suggesties die u kunt toepassen binnen de coronaregels.

  • Als de reisafstand niet te groot is, kijk dan of u wat vaker iets korter op bezoek kunt gaan. Hoe vaker u uw naaste ziet, hoe vertrouwder het wordt.
  • Noem als u binnenkomt voor de zekerheid uw naam en uw relatie tot uw naaste. Zeg bijvoorbeeld ‘Dag mam, ik ben het Tessa, je dochter. Fijn om je weer te zien!’
  • Ga lekker naar buiten als dat kan. Maak een wandelingetje (in een vertrouwde omgeving), benoem en bekijk samen de dingen waar uw naaste van houdt.
  • Samen herinneringen ophalen werkt vaak goed. Gebruik bijvoorbeeld fotoalbums van vakanties. U kunt ook de gratis app ‘Dat ben ik’ van Alzheimer Nederland downloaden en gebruiken voor allerlei gespreksonderwerpen aan tafel.
  • Als gesprekken moeizaam gaan, kijk dan of u samen iets kunt doen. Luister bijvoorbeeld naar muziek, zing samen bekende liedjes, lees voor uit een mooi boek en maak grapjes die jullie vertrouwd zijn. Of ga samen in de tuin scharrelen, bloemen plukken of iets lekkers klaar maken.
  • Tussen de bezoeken door kun je regelmatig een fotokaart met een afbeelding van jou en je gezin sturen. Deze kan ze makkelijk ergens neerzetten. Een digitaal fotolijstje is ook handig. Daar kun je op afstand steeds nieuwe foto’s aan toevoegen.

Hopelijk hebben we u hiermee op wat ideeën gebracht en dat het lukt om het vertrouwde gevoel terug te krijgen.

Start vanaf maandag 15 juni
Vanaf maandag 15 juni starten we met deze verdere versoepeling van de bezoekregeling. Wij hopen dat u en iedereen die dierbaar is voor uw naaste de komende tijd kan genieten van een bezoekje of wandeling. Zo willen we de waardevolle contacten weer herstellen. Mocht de bezoekregeling verder aangepast worden, dan informeren wij u hier opnieuw over.