Zomerbaantje!

Kennismaken met de zorg en lekker bijverdienen? Wij hebben de perfecte zomerbaan voor jou.

Meer info

De Waalboog wordt rookvrij

Algemeen

Nederland werkt aan een rookvrije zorg. Bij De Waalboog zetten we ons daar ook voor in. Want roken in een zorginstelling past niet in een tijd waarin we op weg zijn naar een rookvrije generatie. In ons werk stimuleren we juist de gezondheid en willen we gezondheidsrisico’s voor bewoners én medewerkers verlagen. Ook als werkgever vinden we een rookvrije omgeving heel belangrijk. Daarom mag er vanaf 1 juli 2022 niet meer gerookt worden in onze locaties.

Banner Rookvrij Vierkant

Stapje voor stapje werken we in Nederland naar een geheel rookvrije zorg. In 2030 moet dat een feit zijn. Sinds 1 juli 2021 zijn rookruimtes in (semi-)publieke en openbare gebouwen al gesloten. Zorgorganisaties hadden wat uitstel, maar per 1 juli 2022 dienen ook daar geen (inpandige) rookruimten meer te zijn. Ook bij De Waalboog geldt dat. Daarom zijn vanaf 1 juni 2022 al onze gebouwen rookvrij. Bewoners kunnen dan alleen nog in speciale rookruimten buiten in de tuin roken.

Onderlinge verschillen
Waar mogelijk willen we bewoners en medewerkers helpen om te stoppen met roken. Dat is niet eenvoudig en niet iedereen zal daar voor open staan. Maar elke roker die stopt is er één. Het rookverbod geldt voor alle soorten rookmiddelen, waaronder ook de e-sigaret. Bij mensen met dementie zien we dat de behoefte aan roken uitdooft. Maar bij bewoners met somatische of psychiatrische klachten en bij jonge mensen met dementie zien we juist dat een flink aantal van hen rookt. Voor een aantal van hen brengt dat rust die ze zoeken. Ook zien we verschillen tussen medewerkers van afdelingen. Er zijn afdelingen waar relatief veel rokers werken en afdelingen waar nagenoeg niemand rookt.

Rookruimten in de tuin zijn straks uitsluitend
voor bewoners. 
Medewerkers en bezoekers roken
vanaf 1 juli 2022
niet meer op het terrein.

Rookruimte in de tuin
Om bewoners toch te faciliteren gaan we per locatie, en bij Joachim en Anna zelfs per gebouw, een basale rookruimte in de tuin neerzetten. Deze rookruimte is uitsluitend voor bewoners te gebruiken. Medewerkers mogen tijdens werktijd niet meer op het terrein roken. Als zij toch echt willen roken dient dat op afstand van het terrein van de locatie te gebeuren. Ook bezoek verzoeken we tijdens hun verblijf niet te roken. Samen met je naaste een sigaretje roken is er dan niet meer bij.
Bij Joachim en Anna nemen we de nieuwe rookruimten al in gebruik vanaf de ingebruikname van de nieuwe gebouwen. Voor De Wingerd en Magnolia is dat dus al de komende weken na de verhuizing (respectievelijk december 2021 en januari 2022). Houdt iemand zich daar niet aan, dan gaat de brandmeldinstallatie direct af.
Ook bij andere zorginstellingen gelden deze regels. Er zijn al collega zorginstellingen waar het rookverbod nu al geldt.

Stoppen met roken?
Overweegt iemand om te stoppen met roken? Dan helpen we daar graag bij. Want stoppen met roken doe je niet alleen. Bewoners kunnen hun arts vragen naar de mogelijkheden. Medewerkers helpen we graag op weg aan de hand van speciaal daarvoor ontwikkelde programma’s. Er zijn verschillende initiatieven waar zij bij aan kunnen sluiten. Zo kunnen ze iets kiezen wat bij hen past. Op ons intranet hebben we ze voor medewerkers op een rijtje gezet. Misschien is dit de stok achter de deur om in 2022 echt werk te maken van stoppen met roken.

Gesprek van de dag
De komende tijd zal het rookvrij maken van De Waalboog geregeld onderwerp van gesprek zijn. We gaan met regelmaat en op verschillende manieren hier aandacht aan besteden. Ook op de afdeling zal dit gesprek, samen met bewoners gevoerd worden. En nieuwe bewoners informeren we bij hun orientatie of kennismaking hierover.

Op naar een rookvrije generatie!