Tropische temperaturen in Nederland

Algemeen, Zorg

Het is de komende dagen tropisch warm in Nederland. Aanhoudend warm weer vormt vooral een gezondheidsrisico voor ouderen. De Waalboog heeft daarom het hitteprotocol in werking gesteld, waarbij het Nationaal hitteplan leidend is. We nemen verschillende maatregelen om onze locaties zo koel mogelijk te houden en om het voor de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken.

Hitteplan

Maatregelen
Over het algemeen kunnen wij de temperatuur op onze locaties op een aangenaam niveau houden. Waar nodig zijn aanvullende maatregelen getroffen, zoals extra airco’s of ventilatoren. Airco’s en ventilatoren worden alleen ingezet wanneer het geen risico vormt in het kader van corona. Hierbij volgens we de richtlijnen van het RIVM.

Deze maatregelen helpen maar nemen niet weg dat het op sommige plekken warm kan worden bij langdurige hitte. Onze medewerkers op de zorgafdelingen nemen uiteraard ook maatregelen om de belasting, veroorzaakt door de hitte, voor de bewoners zoveel mogelijk te beperken. Zo worden er af en toe ijsjes uitgedeeld om af te koelen of bouillon gegeven om het zoutgehalte op peil te houden. Ook passen we, waar nodig, de geplande activiteiten aan. Verder nemen we maatregelen ten aanzien van bewonerszorg zoals het gebruik van beddengoed, wassen van bewoners, kleding en medicijnbeleid.

Tips bij hulp
Natuurlijk informeren we de bewoners over de risico’s van langdurige hitte, geven we hen tips en houden we hen goed in de gaten. We vinden het belangrijk dat ook bezoek en mantelzorgers hiervan op de hoogte zijn. Zij hebben een uitgebreid bericht ontvangen met daarin enkele tips als:

  • Drink voldoende
    Drink 2 liter vocht per dag (vermijd alcohol). Laat uw naaste zoveel mogelijk water drinken.
  • Vermijd inspanning
    Vermijd inspanning vooral tussen 12.00 en 16.00 uur, de warmste uren van de dag.
  • Blijf uit de hitte
    Blijf binnen of in ieder geval in de schaduw tussen 12.00 uur en 16.00 uur, de warmste uren van de dag.
  • Zorg voor koelte
    Laat de zonwering zakken en/of doe de gordijnen dicht van de (slaap)kamer (s) die veel zon krijgt. Doe ook de ramen dicht als het buiten warmer is dan binnen (overdag) en zet ze open als het buiten koeler is (’s nachts en vroeg in de morgen). Leg af en toe een koude handdoek in de nek van uw naaste.
  • Zorg voor elkaar
    Help als er in de omgeving bewoners zijn die hulp nodig hebben om deze adviezen op te volgen.
  • Actief begeleiden
    Soms is het neerzetten van water niet voldoende, maar is helpen nodig. Zorg dat er voldoende (koel) water binnen handbereik is.

Lees ook het artikel in de Gelderlander ‘Mobiele airco’s en ventilatoren staan paraat in verpleeghuizen’. Kijk voor meer informatie op www.rivm.nl/hitte of bekijk de.infographic van het Nationaal hitteplan.