Zomerbaantje!

Kennismaken met de zorg en lekker bijverdienen? Wij hebben de perfecte zomerbaan voor jou.

Meer info

Update corona

Algemeen, Corona

De ontwikkelingen rondom het coronavirus volgen elkaar snel op. Als De Waalboog volgen wij de richtlijnen en adviezen van het RIVM en de GGD nauwgezet op, aangevuld met de adviezen van onze infectiepreventiedeskundigen. Graag delen wij de laatste update qua maatregelen binnen De Waalboog.

Coronavirus

Geen bezoek: wat kan er wel?
De maatregel dat we sinds vandaag, donderdag 19 maart, bezoek niet meer kunnen toestaan is ingrijpend. Het is een noodzakelijke maatregel die inmiddels alle verpleeghuizen in Nederland hebben overgenomen. Er zijn veel mensen die dagelijks langskomen voor hun partner of ouder. Aan deze dagelijkse gang naar het verpleeghuis komt vanaf nu voorlopig een eind. Maar wat kan nog wel? Hierbij hebben we enkele suggesties:

 1. Naar buiten
  Een bewoner mag, als hij of zij geen klachten heeft, nog wel naar buiten om te wandelen en fietsen onder begeleiding. Zo kan een partner of familielid toch nog bij een bewoner ‘langskomen’. Wel hanteren we daarvoor enkele afspraken:

  1. Het zijn één op één contacten (niet meerdere mensen tegelijk).
  2. U dient een gepaste afstand van 1,5 meter in acht te houden.
  3. U neemt van te voren uw temperatuur op. Bij 38.0 of hoger kunt u uw naaste niet ontmoeten. Temperaturen is belangrijk, want soms merkt u niet dat u 38.0 heeft terwijl dat wel een belangrijke graadmeter is, dat u iets onder de leden heeft. Heeft u paracetamol genomen? Dan geldt de grens  37.5 (omdat paracetamol de koorts onderdrukt).
  4. U houdt zich aan de hygiënemaatregelen: geen lichamelijk contact, desinfecteer uw handen, hoest in de binnenkant van uw elleboog, etc.
  5. Overleg altijd met de EVV-er over uw komst. Iemand van de afdeling begeleidt uw naaste naar de deur.
  6. Het is wellicht verstandig als u zelf een fleecedekentje meeneemt, voor als u ergens gaat zitten. De Waalboog beschikt wel over enkele dekentjes voor buiten, maar deze zouden dan, in deze tijd, na elk gebruik gewassen moeten worden. Dat is momenteel met alle extra maatregelen helaas niet haalbaar.

Sommige mensen vinden het tegenstrijdig dat een bewoner wel naar buiten mag om iemand te zien, maar dat dat binnen niet mag. Dat is echter een bewuste keuze. Als een bezoeker binnenkomt, dan kan diegene eventueel meerdere mensen besmetten. Bij één op één contact én bij een goede gezondheid is dat risico er (nagenoeg) niet.

 1. Contact op afstand
  Wij zijn hard bezig om de mogelijkheden voor contact op afstand tussen familie en bewoners uit te breiden. Veel afdelingen beschikken al over een iPad en een smartphone. De ICT-afdeling is bezig om Skype op deze iPads te zetten, zodat dat gebruikt kan worden voor familie. Ook is Facetime een mogelijkheid. We informeren u als de techniek werkt en laten u weten hoe u dan contact kunt maken met (de afdeling van) uw naaste.
 1. Binnen aan de wandel
  Bewoners mogen, mits zij geen enkele klacht hebben, beperkt over de gang wandelen naar de hal. We proberen intern wel zoveel mogelijk (onnodige) de bewegingen van bewoners te beperken.
 1. Brieven, kaartjes en tekeningen
  Er zijn veel mensen die graag een kaartje of tekening van een kleinkind willen maken en afgeven. Dat zijn warme gebaren en dat is leuk voor de bewoners. Ook zijn er regelmatig mensen of vrijwilligersorganisaties die geen persoonlijke band hebben met bewoners maar iets willen doen voor ouderen en komen met deze verzoeken. Onze uit-coördinatoren kijken momenteel hoe we dit het beste kunnen stroomlijnen. Daar komen we snel op terug. 

Aangepaste activiteiten op de afdeling
De medewerkers dagbesteding zijn druk doende om een aangepast aanbod van activiteiten te organiseren op de afdelingen. We inventariseren waar de bewoners behoefte aan hebben.

Op Nijevelt was vandaag al een mooi en kleinschalig buitenconcertje. In samenwerking met Club Goud konden we de bewoners laten genieten van een ‘contactloos pianoconcert’ in de buitenlucht. Vanaf hun balkons en achter hun ramen konden de bewoners het prima volgen en zongen sommigen lekker mee.

   

Stand van zaken met aantal besmettingen
Momenteel is er binnen De Waalboog één besmette bewoner met het coronavirus. Hij verblijft sinds dinsdag op de quarantaine afdeling de Brug bij Joachim en Anna. Ook zijn partner is daar uit voorzorg opgenomen. Zolang er bij een bewoner ‘alleen een verdenking’ is van een coronabesmetting, blijft een bewoner op zijn of haar eigen afdeling. Daar wordt hij of zij conform een bekend protocol geïsoleerd verzorgd met juiste beschermingsmiddelen en nauwgezet gecontroleerd. Uiteraard stelt een lid uit het zorgteam de naasten hiervan persoonlijk op de hoogte. Een opname op de quarantaine afdeling is bedoeld om striktere isolatie te kunnen bieden. Dat doen we ter bescherming van medebewoners en personeel. Ook kunnen we daar zo efficiënt mogelijk alle beschermingsmaatregelen inzetten.

Vragen en aanvullende informatie
Heeft u vragen over het coronavirus  in relatie tot De Waalboog en kan uw zorgmedewerker u niet helpen? Dan kunt mailen naar: corona@waalboog.nl. Bent u inwoner van de regio Gelderland-Zuid en heeft u een vraag over de regionale situatie? Bel GGD Gelderland Zuid: 088 – 144 7272. Ook is er een landelijk informatienummer voor mensen die vragen hebben over het coronavirus (RIVM 8.00-20.00): 0800 – 1351 of kijk op www.rivm.nl.