Werken bij De Waalboog

Ben jij nieuwsgierig naar een baan binnen de ouderenzorg? Ontdek onze mogelijkheden!

Meer info

Update corona

Algemeen, Corona

We zijn blij te kunnen melden dat er ook bewoners hersteld zijn van corona. Hoe gaan we om met mensen die op een quarantaine afdeling zijn geweest en weer terug kunnen naar hun vertrouwde plek?

Coronavirus

De bewoners moeten eerst 72 uur geheel klachtenvrij zijn. De artsen zien daar strikt op toe. Daarna kan een bewoner terug naar de eigen afdeling. Deze bewoner kan dan zonder verdere maatregelen verzorgd worden. Hij of zij is immers niet meer besmettelijk.

Meer quarantaine afdelingen
Inmiddels hebben we extra quarantaine afdelingen ingericht bij locaties Nijevelt (Kloostertuin) en De Honinghoeve (Kruidentuin). We zijn blij dat we die maatregel hebben genomen, want zo zijn we voorbereid om meer bewoners met een coronabesmetting geïsoleerde en specialistische zorg te bieden.

Extra aandacht en activiteiten voor bewoners
In deze periode doen we heel veel aan kleinschalige activiteiten op de afdelingen. Er zijn veel mooie initiatieven van lokale organisaties. Hieronder een selectie van enkele opvallende activiteiten:

  • Bellenblaasshow bij Joachim en Anna: Afgelopen zaterdag was er een mooie bellenblaasshow bij de Bosweg en Joachim en Anna, waar de bewoners erg van genoten De Gelderlander plaatste een video hiervan online.
  • Groepsgym via YouTube: Rust roest. En dus verzorgt onze bewegingstherapeut Marja Lentjes de groepsgym gewoon via internet. De les is kort en eenvoudig: met één begeleider oefenen bewoners vanuit hun (rol)stoel in ruim 12 minuten hun arm- en beenspieren. Doet u thuis mee? Bekijk hier het filmpje.
  • Gepersonaliseerde placemat en fotokaarten: Het mooie initiatief ‘Verzacht Eenzaamheid’ van Weemen web-print-promo zorgt ervoor dat u nu zelf iets voor uw naaste kunt betekenen om de eenzaamheid wat te verzachten en op een persoonlijke manier met elkaar in verbinding te komen. Op de website verzachteenzaamheid.nl heeft u de mogelijkheid om geheel kosteloos voor uw naaste een eigen gepersonaliseerde placemat en fotokaarten te maken! Op de website is een instructie te vinden maar het werkt heel eenvoudig; u kiest een ontwerp, uploadt 8 persoonlijke foto’s en plaats uw persoonlijke boodschap. U vult een aantal gegevens in en Weemen zorgt vervolgens gratis voor de productie én de verzending naar uw naaste. Ziet u het aangenaam verraste gezicht van uw naaste al voor u?
  • Bingo met Burgemeester Bruls: De bingo-sessie was te volgen via het Nijmeegse tv-kanaal RN7, maar ook via computer of iPad. Burgemeester Bruls trok hoogstpersoonlijk de bingoballen. Wie bingo! had, stuurde een whatsapp-berichtje naar een speciaal nummer. De prijzen werden nog tijdens de uitzending ‘uitgereikt’ en zijn inmiddels per post onderweg naar de winnaars, onder andere bij De Waalboog.
  • Buitenconcerten op afstand: op alle locaties worden met enige regelmaat concerten op afstand georganiseerd. De bewoners genieten vanuit hun huiskamer of balkon van de optredens. Het repertoire is heel afwisselend: van accordeon, rock ’n roll tot Nederlandstalig.

Via onze Facebookpagina delen we, naast het laatste nieuws, ook veel van dit soort initiatieven. Volg ons daar ook.

Paasactiviteiten
Natuurlijk doen we komend weekend met Pasen ook iets extra’s voor de bewoners om de zinnen te verzetten. Van de Vrienden van De Waalboog mochten we al mooie paasstukjes ontvangen op alle locaties om de huiskamers wat op te fleuren. Verder zorgen we voor wat ‘luchtige afleiding’ in de vorm van een paashaas die langs gaat komen bij Joachim en Anna (jazeker, en levensgroot). En bij De Honinghoeve hebben ze paasstukjes gemaakt en lekkere koekjes gebakken. Ook zorgen we in deze tijd voor verdieping en bezinning. Onze geestelijke verzorgers gaan deze week langs veel afdelingen om daar een ‘Goede Week-viering’ te verzorgen. Hierbij staan ze stil bij witte donderdag, goede vrijdag en Pasen.

Goed zorgen voor bewoners = goed zorgen voor onze medewerkers
Het is voor de bewoners van groot belang dat ze op de steun en zorg van onze medewerkers kunnen blijven rekenen. Daar zijn wij ons erg van bewust en daarom zetten wij verschillende maatregelen in om hen te ondersteunen, zodat zij hun werk goed kunnen blijven uitoefenen:

  • Medewerkers testen: Vanaf dinsdag 7 april worden medewerkers binnen onze eigen organisatie op het coronavirus getest, die daarvoor in aanmerking komen. Wij zijn blij dat die testmogelijkheid er nu ook voor medewerkers is. Zo kunnen we sneller de juiste maatregelen treffen, zodat de bewoners en andere medewerkers verder beschermd worden.
  • Uitbreiding teams: De Raad van Bestuur vindt het in deze tijd extra belangrijk om de bemensing van de zorgteams wat uit te breiden nu de complexe zorg en werkdruk toeneemt. Op een aantal afdelingen is die uitbreiding al gerealiseerd. Ook zijn er extra zwerfwachten en werken we met een dubbele bezetting van Avond-, Nacht en Weekendhoofden. Dankzij onze externe oproep (via website en sociale media) hebben we onze Flexpool uit kunnen breiden. Hierdoor kunnen we extra mensen inzetten om goede zorg te bieden aan de bewoners. Ook eigen medewerkers van andere diensten zetten we waar mogelijk in.
  • Psychische ondersteuning voor medewerkers: We hebben als Waalboog een eigen bedrijfshulpteam ingesteld met psychologen, geestelijke verzorgers en maatschappelijk werk. Dit team is 7 dagen per week bereikbaar en biedt hulp aan medewerkers die dreigen vast te lopen.

Materialen
De beschikbare beschermende middelen blijven schaars. We blijven daar continu aandacht voor vragen. Chirurgische mondmaskers zijn er nog voldoende binnen De Waalboog. Ook beschikken we sinds dit weekend over maar liefst 500 liter desinfectans. Dat wordt verdeeld over de locaties. We hebben afstemming in de regio over de beschikbare middelen. Daarin is er extra aandacht voor apparatuur voor zuurstof-toediening en handschoenen in kleine maten.

Protocol bezoek naasten in de stervensfase
Laten we hopen dat het voorlopig niet aan de orde is, maar mocht de situatie zich voordoen, dan is het belangrijk dat, ook in deze tijd, afscheid nemen van een naaste, ongeacht of hij of zij het coronavirus bij zich draagt, mogelijk blijft. Er zijn nieuwe, landelijke afspraken hoe verpleeghuizen daarmee omgaan in deze tijd, die we ook binnen De Waalboog hanteren.

Vragen en aanvullende informatie
Heeft u vragen over het coronavirus  in relatie tot De Waalboog en kan uw zorgmedewerker u niet helpen? Dan kunt mailen naar: corona@waalboog.nl. Bent u inwoner van de regio Gelderland-Zuid en heeft u een vraag over de regionale situatie? Bel GGD Gelderland Zuid: 088 – 144 7272. Ook is er een landelijk informatienummer voor mensen die vragen hebben over het coronavirus (RIVM 8.00-20.00): 0800 – 1351 of kijk op www.rivm.nl.