Werken bij De Waalboog

Ben jij nieuwsgierig naar een baan binnen de ouderenzorg? Ontdek onze mogelijkheden!

Meer info

Waalboog Thuis

Ergotherapie bij u thuis

Als u ouder wordt, verandert er veel. Misschien bent u iets minder goed ter been, heeft u last van een chronische ziekte, of hebt u geheugenklachten. Dankzij het team De Waalboog Thuis lukt het vaak toch nog om, zo lang mogelijk, zelfstandig te blijven wonen.

5 Foto Sanneke MevrSutmuller Ergo

Mevrouw Sutmuller is 78 jaar en woont zelfstandig. Ze is beginnend dementerend, maar staat nog vol in het leven. Ze is erg zelfstandig en gaat er bijna iedere dag op uit; te voet of met de fiets. Toen het even wat minder ging, heeft de familie hulp ingeschakeld van een zorgtrajectbegeleider. Zij heeft met mevrouw gesproken over de dingen die zij belangrijk vindt om te doen en te kunnen blijven doen. Bijvoorbeeld fietsen, dat is erg belangrijk voor mevrouw om vitaal te blijven en er op uit te kunnen. Het biedt haar vrijheid. Door het inschakelen van een ergotherapeut van De Waalboog is gekeken of mevrouw veilig kon deelnemen aan het verkeer. Want dat uitstapje naar de Albert Heijn en op bezoek gaan bij familie en vrienden is erg belangrijk! Inmiddels gaat ze er bijna iedere dag op uit, zwemt ze eens per week en neemt deel aan yoga. Door hulp van de ergotherapeut voelt ze zich weer zeker in het verkeer, wat ook voor de familie een enorme geruststelling is. De ergotherapeut blijft betrokken en mocht hulp nodig zijn dan staan we voor haar klaar!

Behandelteam van De Waalboog
De ergotherapeut is onderdeel van het totale behandelteam van De Waalboog. Zij zijn erop gericht om mensen thuis goed te kunnen adviseren, helpen te herstellen/ behandelen, of indien mogelijk verdere achteruitgang te voorkomen. Daarbij vinden we het belangrijk ons te verdiepen in wie u bent en aan te sluiten bij uw wensen en behoeften. Zo dragen we bij aan een waardevolle invulling en passend vervolg van uw leven.

‘Als ergotherapeut wil je zicht krijgen op de fysieke en cognitieve/mentale mogelijkheden en strategieën die iemand gebruikt in zijn dagelijks handelen. Enkele belangrijke vragen die ik mijzelf als ergotherapeut stel: Wat maakt activiteiten voor iemand van betekenis? En hoe organiseert iemand dit in zijn of haar dagelijks leven? Hoe kun je er samen voor zorgen dat iemand hier, ondanks zijn ziekte, zo lang mogelijk mee door kan gaan, al dan niet op aangepaste wijze?

Middels observaties en gesprekken met de cliënt en zijn omgeving kom je veel over iemand te weten. Hoe eerder je betrokken bent bij iemand, hoe meer iemand vaak zelf nog kan vertellen, hoe beter je iemand leert kennen. Als iemand zelf nog kan vertellen wat hij of zij graag zelf doet en belangrijk vindt, en we uitgaan van de mogelijkheden die er nog zijn en welke wensen er zijn voor de nabije toekomst, geeft dat de cliënt een gevoel van eigen regie en eigenwaarde. Een oudere met dementie heeft al een heel leven achter zich dat hem of haar heeft gemaakt tot de persoon die hij/zij is. Die wil je graag zo goed mogelijk leren kennen, zodat je, ook wanneer iemand achteruit gaat, daar zoveel mogelijk bij aan kunt sluiten.’

Sanneke Heemkerk-Noordzij – Ergotherapeut De Waalboog