Op 1 juni overhandigde Waalboogbestuurder Rita Arts tijdens een klein feestelijk moment het bij het keurmerk behorende schild aan de betrokken zorgmedewerkers en leden van het expertteam. Met hun inzet en de drive om de zorg voor jonge mensen met dementie te blijven verbeteren hebben we dit keurmerk kunnen behalen. Die ochtend kregen de medewerkers, bewoners en bezoekers van de dagbehandeling al een lekker gebakje om stil te staan bij deze mijlpaal. Maar belangrijker dan het schild of het gebakje is dat wat de bewoners van Bosweg 250 en bezoekers van de dagbehandeling De Boog én hun naasten er van merken.
Dagbehandeling, woonomgeving en ondersteuning netwerk
De Waalboog biedt voor thuiswonende mensen die op jonge leeftijd dementie ontwikkelen een speciale dagbehandeling aan bij dagbehandeling de Boog. Uit de wijde regio komen hier mensen naartoe. Ook aan naasten bieden we speciale ondersteuning, want het is heel zwaar als je nog vol in het leven staat en jij of je partner krijgt ineens met dementie te maken. Als thuis wonen echt niet meer gaat, dan biedt De Waalboog een speciaal op deze mensen ingestelde woonomgeving. In kleinschalige woongroepen leven zij in verschillende leefmilieus met elkaar samen op onze fraaie locatie Bosweg 250, op het terrein van Expertisecentrum Joachim en Anna.
Koploper in omgaan met probleemgedrag
FTD (Frontotemporale dementie) is één van de veelvoorkomende vormen van dementie die op jongere leeftijd zich voordoet. Problemen met het geheugen staan vaak niet op de voorgrond. Het geheugen kan zelfs nog redelijk goed zijn. Meestal vallen onverklaarbare veranderingen in het gedrag op. Binnen De Waalboog hebben we ons in de zorg voor en behandeling van deze mensen verder gespecialiseerd en onderzoek hiernaar gedaan. Hierdoor zijn we koploper in de regio in het omgaan met mensen met FTD en het hanteren van bijkomend probleemgedrag. Leden van het expertteam hebben hiervoor een succesvolle behandelvorm voor ontwikkeld: ‘Focussen’. Hierbij helpen we cliënten om niet-belangrijke prikkels uit te sluiten en de aandacht te verschuiven naar de prikkels die voor de specifieke cliënt het beste werken. Ook mantelzorgers hebben baat bij onze uitleg en tips.